•  

    GR 223- Menorca

    Camí de Cavalls

     

     

     

    MAPA I GUIA ALPINA DE MENORCA

    (+ ampliació a 1:25.000 Costa Sud de Ciutadella)

    DARRERA EDICIÓ: MARÇ 2018

    Més informació>>>

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    GALERIA D'IMATGES (Camí de Cavalls) >>>

     

     

    GALERIA D'IMATGES (Altres itineraris) >>>

     

    DESCARREGAR EL TRACK (Camí de Cavalls) a Wikiloc

    DESCARREGAR EL TRACK (Camí de Cavalls) en .zip

     

     

    Els atractius de Menorca van molt més enllà del tòpic de les cales verges d’aigües turqueses. Malgrat les seves reduïdes dimensions, l’illa ens ofereix una gran varietat de paisatges: penya-segats i cales, barrancs i planúries, camps de pastura i de conreu, boscos i garrigues. La sensació de paisatge monòton que podríem intuir al circular per les carreteres principals, desapareix completament quan ens calcem les botes o pugem a la bicicleta per recórrer els senders, travessar els barrancs o vorejar la costa. Des del punt de vista arqueològic, Menorca compta amb un important llegat monumental en el que destaquen els talaiots, les navetes, les taules i les torres de vigilància costanera. Molt interessant és també el seu patrimoni etnològic: barraques, pedreres de marès, parets de pedra en sec i camins que ens permetran gaudir a peu o en bicicleta de tots els seus atractius. A part del Camí de Cavalls, itinerari circular que dóna la volta completa a l’illa, hi trobem també senders litorals i d’altres que duen a ermites i castells o que comuniquen pobles i llocs (les cases de pagès menorquines).

     

    “El Camí de Cavalls no és, només, un camí fet de la suma de viaranys o caminets, que dóna la volta a l’illa, sinó un patrimoni col·lectiu que forma part de la nostra identitat”.

     

     

    Aquesta frase d’en J. Gomila ens il·lustra sobre el sentiment dels menorquins envers el Camí de Cavalls, itinerari que ens permetrà gaudir de la varietat paisatgística i dels elements etnològics de l’illa i observar el contrast entre les zones urbanitzades i les verges.

     

     

     

     

     

     

     

    Etapes

    1ª Maó- Es Grau, 3h 30min/ 10 km/ Dificultat: Mitjana

    2ª Es Grau- Favàritx, 3h 30min/ 8’6 km/ Mitjana

    3ª Favàritx- Arenal d’en Castell, 5 h/ 13’6 km/ Mitjana

    4ª Arenal d’en Castell- Cala Tirant, 4 h / 10’8 km/ Fàcil

    5ª Cala Tirant- Binimel·là, 4 h/ 9’6 km/ Mitjana

    6ª Binimel·là- Els Alocs, 5 h/ 8’9 km/ Difícil

    7ª Els Alocs- Algaiarens, 4h 30min/ 9’7 km/ Mitjana

    8ª Algaiarens- Cala Morell, 2h 10min/ 5’4 km/ Mitjana

    9ª Cala Morell- Punta Nati, 3 h/ 7 km/ Fàcil

    10ª Punta Nati- Ciutadella, 4 h/ 10’5 km/ Fàcil

    11ª Ciutadella- Punta d’Artrutx, 5 h/ 13’2 km/ Fàcil

    12ª Punta d’Artrutx- Cala en Turqueta, 5 h / 13’3 km/ Mitjana

    13ª Cala en Turqueta- Cala Galdana, 2h 30min/6’4 km/ Fàcil

    14ª Cala Galdana- Sant Tomàs, 4h 30min/ 10’8 km/ Mitjana

    15ª Sant Tomàs- Son Bou, 2h 30min/ 6’4 km/ Fàcil

    16ª Son Bou- Cala en Porter, 3h 30min/ 8 km/ Mitjana

    17ª Cala en Porter- Binisafúller, 4h 30min/ 11’8 km/ Fàcil

    18ª Binisafúller- Punta Prima, 3h 30min/ 8’1 km/ Fàcil

    19ª Punta Prima- Cala de Sant Esteve, 2h 40min/ 7’3 km/ Fàcil

    20ª Cala de Sant Esteve- Maó, 2h 20min/ 6 km/ Fàcil

     

    Època reivindicativa

    El coratge del poble menorquí canalitzat a través de la Coordinadora per a la defensa del Camí de Cavalls ha aconseguit la reobertura d’aquest important patrimoni etnològic, històric i paisatgístic. No ha estat fàcil: des de 1996, les excursions reivindicatives i la pressió popular varen obligar als poders polítics a promulgar l’any 2000 la “Llei del Camí de Cavalls”. Posteriorment, el Pla Especial va establir el seu recorregut i ha possibilitat els convenis i les expropiacions ja que travessa 120 finques privades. Des de l’any 2010, després del seu condicionament i marcatge, ja se’n pot gaudir a peu, en bicicleta o a cavall. A finals de 2010, només faltava senyalitzar els recorreguts per zones urbanes, millorar alguns trams (sobretot pels cavalls) i afegir alguns indicadors direccionals. Està previst que, aquestes millores, estiguin llestes a principis de 2011.

    Mireu el video de l'excursió reivindicativa més "sonada">>>>>>

     

    Dades tècniques

    El Camí de Cavalls té una llargada de 185 km i s’ha dividit en 20 etapes. Encara que la seva màxima alçada sigui només de 125 metres, el desnivell acumulat arriba als 4000. Al tractar-se d’un recorregut circular es pot començar a qualsevol punt, però el km. 0 està situat a la Culàrsega del Port de Maó d’on surt l’etapa 1. S’ha homologat com a GR 223 i està senyalitzat amb estaques quadrades cada 50- 100 metres i panells informatius al començament de les etapes. Les més de 100 barreres que s’han de creuar són un reflexe de que, activitats tradicionals com la ramaderia, segueixen en actiu als voltants del camí.