•  

  GR 223- Menorca

  Camí de Cavalls

   

   

   

  MAPA I GUIA ALPINA DE MENORCA

  (+ ampliació a 1:25.000 Costa Sud de Ciutadella)

  DARRERA EDICIÓ: MARÇ 2018

  Més informació>>>

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  GALERIA D'IMATGES (Camí de Cavalls) >>>

   

   

  GALERIA D'IMATGES (Altres itineraris) >>>

   

  DESCARREGAR EL TRACK (Camí de Cavalls) a Wikiloc

  DESCARREGAR EL TRACK (Camí de Cavalls) en .zip

   

   

  Els atractius de Menorca van molt més enllà del tòpic de les cales verges d’aigües turqueses. Malgrat les seves reduïdes dimensions, l’illa ens ofereix una gran varietat de paisatges: penya-segats i cales, barrancs i planúries, camps de pastura i de conreu, boscos i garrigues. La sensació de paisatge monòton que podríem intuir al circular per les carreteres principals, desapareix completament quan ens calcem les botes o pugem a la bicicleta per recórrer els senders, travessar els barrancs o vorejar la costa. Des del punt de vista arqueològic, Menorca compta amb un important llegat monumental en el que destaquen els talaiots, les navetes, les taules i les torres de vigilància costanera. Molt interessant és també el seu patrimoni etnològic: barraques, pedreres de marès, parets de pedra en sec i camins que ens permetran gaudir a peu o en bicicleta de tots els seus atractius. A part del Camí de Cavalls, itinerari circular que dóna la volta completa a l’illa, hi trobem també senders litorals i d’altres que duen a ermites i castells o que comuniquen pobles i llocs (les cases de pagès menorquines).

   

  “El Camí de Cavalls no és, només, un camí fet de la suma de viaranys o caminets, que dóna la volta a l’illa, sinó un patrimoni col·lectiu que forma part de la nostra identitat”.

   

   

  Aquesta frase d’en J. Gomila ens il·lustra sobre el sentiment dels menorquins envers el Camí de Cavalls, itinerari que ens permetrà gaudir de la varietat paisatgística i dels elements etnològics de l’illa i observar el contrast entre les zones urbanitzades i les verges.

   

   

   

   

   

   

   

  Etapes

  1ª Maó- Es Grau, 3h 30min/ 10 km/ Dificultat: Mitjana

  2ª Es Grau- Favàritx, 3h 30min/ 8’6 km/ Mitjana

  3ª Favàritx- Arenal d’en Castell, 5 h/ 13’6 km/ Mitjana

  4ª Arenal d’en Castell- Cala Tirant, 4 h / 10’8 km/ Fàcil

  5ª Cala Tirant- Binimel·là, 4 h/ 9’6 km/ Mitjana

  6ª Binimel·là- Els Alocs, 5 h/ 8’9 km/ Difícil

  7ª Els Alocs- Algaiarens, 4h 30min/ 9’7 km/ Mitjana

  8ª Algaiarens- Cala Morell, 2h 10min/ 5’4 km/ Mitjana

  9ª Cala Morell- Punta Nati, 3 h/ 7 km/ Fàcil

  10ª Punta Nati- Ciutadella, 4 h/ 10’5 km/ Fàcil

  11ª Ciutadella- Punta d’Artrutx, 5 h/ 13’2 km/ Fàcil

  12ª Punta d’Artrutx- Cala en Turqueta, 5 h / 13’3 km/ Mitjana

  13ª Cala en Turqueta- Cala Galdana, 2h 30min/6’4 km/ Fàcil

  14ª Cala Galdana- Sant Tomàs, 4h 30min/ 10’8 km/ Mitjana

  15ª Sant Tomàs- Son Bou, 2h 30min/ 6’4 km/ Fàcil

  16ª Son Bou- Cala en Porter, 3h 30min/ 8 km/ Mitjana

  17ª Cala en Porter- Binisafúller, 4h 30min/ 11’8 km/ Fàcil

  18ª Binisafúller- Punta Prima, 3h 30min/ 8’1 km/ Fàcil

  19ª Punta Prima- Cala de Sant Esteve, 2h 40min/ 7’3 km/ Fàcil

  20ª Cala de Sant Esteve- Maó, 2h 20min/ 6 km/ Fàcil

   

  Època reivindicativa

  El coratge del poble menorquí canalitzat a través de la Coordinadora per a la defensa del Camí de Cavalls ha aconseguit la reobertura d’aquest important patrimoni etnològic, històric i paisatgístic. No ha estat fàcil: des de 1996, les excursions reivindicatives i la pressió popular varen obligar als poders polítics a promulgar l’any 2000 la “Llei del Camí de Cavalls”. Posteriorment, el Pla Especial va establir el seu recorregut i ha possibilitat els convenis i les expropiacions ja que travessa 120 finques privades. Des de l’any 2010, després del seu condicionament i marcatge, ja se’n pot gaudir a peu, en bicicleta o a cavall. A finals de 2010, només faltava senyalitzar els recorreguts per zones urbanes, millorar alguns trams (sobretot pels cavalls) i afegir alguns indicadors direccionals. Està previst que, aquestes millores, estiguin llestes a principis de 2011.

  Mireu el video de l'excursió reivindicativa més "sonada">>>>>>

   

  Dades tècniques

  El Camí de Cavalls té una llargada de 185 km i s’ha dividit en 20 etapes. Encara que la seva màxima alçada sigui només de 125 metres, el desnivell acumulat arriba als 4000. Al tractar-se d’un recorregut circular es pot començar a qualsevol punt, però el km. 0 està situat a la Culàrsega del Port de Maó d’on surt l’etapa 1. S’ha homologat com a GR 223 i està senyalitzat amb estaques quadrades cada 50- 100 metres i panells informatius al començament de les etapes. Les més de 100 barreres que s’han de creuar són un reflexe de que, activitats tradicionals com la ramaderia, segueixen en actiu als voltants del camí.